top of page

Dinamikus árazás a szállodaiparban: elindult a RoomRaiser revenue management szolgáltatása.

Frissítve: 2023. júl. 2.


Dinamikus árazás

A dinamikus árazás ma már bevett árazási stratégia a szállodaiparban.


Az elmúlt időkig nehéz volt megfelelően leképezni, leginkább azért, mert nagyon sok tényező és paraméter határozza meg a helyes (vagy helyesnek vélt) árak számítását.


Azonban az árképzés, ami jó esetben dinamikus, bonyolult és nagyon fontos feladat, hiszen a szálloda bevéteinek a nagyságát határozza meg. Ezért is olyan fontos a Revenue Manager-ek szerepe a szállodaiparban.


Mi a dinamikus árazás?


A dinamikus árazás azt jelenti, hogy egy szálloda kínálati és keresleti tényezőket (lehetőleg minél többet) figyelembe véve folyamatosan változtatja az árait azzal a céllal, hogy a lehető legnagyobb bevételt realizálja. A lehető legpontosabban meg kell határozni az árakat, hogy a legjobban igazodjanak kínálati és a keresleti tényezők. Néhány példa ezekre a tényezőkre:

 • a szálloda saját készlete

 • a kínálat szállodán kívüli része (vagyis a versenytársak és az ő áraik)

 • a keresleti oldal folyamatos figyelése, köztük:

 • a bejövő foglalások mennyisége és érkezésük sebessége (pickup)

 • a vendégek foglalási szokásainak ismerete

 • szezonalitás

 • rendezvények, amelyek kihatnak a szállodai foglaltságokra

Honnan indult a dinamikus árazás?


Igazából egyes termékek árának változtatása kereslet és a kínálat függvényében évezredek óta velünk van.


Az 1980-as években azonban amerikai légitársaságok (elsőként az American Airlines) a dinamizmus egy új léptékét vezették be, amit Yield management -nek neveztek.


A turizmuson belül, a szállodaiparban ezt a szemléletet a nagy, nemzetközi szállodaláncok vezették be és mára – kiegészítve az eredeti szemléletet – Revenue Management-nek hívjuk.


Az elmúlt évtizedben a kisebb és közepes méretű szállodák is egyre inkább magukévá tették a szemléletet és az utóbbi években a technológia is eljutott arra szintre, hogy a dinamikus árazást megfelelő minőségben digitalizáljuk.Hogyan működik és miért fontos a szállodai árazásban?


A cél az, hogy a fenti tényezőket folyamatosan figyelembe véve, a folyamatos változást dinamikusan lekövetve, a számítások számossága miatt lehetőleg számítógépeket, robotokat használva minden időpillanatban a lehető legpontosabb áron árulja a szálloda a szobáit és egyéb szolgáltatásait.RoomRaiser dinamikus árazó rendszer


Mik a dinamikus árazás előnyei?


A dinamikus árazás szállodák esetében számos előnnyel bír. Nézzük a legfontosabbakat:


1. Nagyobb bevételt és több profitot generál


A dinamikus árazás segít, hogy:


 • a megfelelő szállodai szobákat

 • a megfelelő áron,

 • a megfelelő vásárlónak

 • a megfelelő szegmensből

 • a megfelelő időben (pl. nem szerencsés előre eladni az összes szobát 6 hónappal az érkezési dátum előtt)

 • a megfelelő csatornán (pl nem a nagy jutalékot kérő OTA-n keresztül) keresztül értékesítjük.

Végeredményben nagyobb bevétel és profit lesz. Egy már valamilyen szinten dinamikusan árazó, de manuális megoldást használó szálloda esetében egy RMS-rendszer (Revenue Management System – dinamikusan árazást szolgáltató robot) + 5-25% bevételt termel átlagosan.


2. Emberi erőforrást spórol


Ezen kívül munkát is spórol vele a szálloda, hiszen eddig emberi erőforrással kalkulálta az árakat, ez az emberi erőforrás pedig most felszabadul.3. Növeli a keresletet


Dinamikus árazási stratégiát használva épp akkor szerezhetsz újabb vendégeket amikor a legnagyobb szükség van rá. Azokban az időszakokban, amikor több az üres szoba, alacsonyabb áron kínálhatod őket akár egy teljesen új, ár-érzékenyebb vendégkörnek. Így nem csak a keresletet növeled, de a profitot is maximalizálod.4. Segít megismerni a vendégek foglalási szokásait


A dinamikus árazás automatikusan a vendégek viselkedésének megfelelően határozza meg az aktuális árakat. Így segíthet jobban megismerni vendégeid foglalási szokásait. Az algoritmusok segítségével már nyomon követhetők, hogy a különböző szegmensekbe tartozó vendégek milyen szobákat és szolgáltatásokat preferálnak, átlagosan hány éjszakát foglalnak vagy hogy milyen események, időszakok a legvonzóbbak számukra.


Emellett pedig a dinamikusan változó szobaárak segíthetnek olyan piaci szegmensbe tartozó vendégek elérésében, akit alap esetben nem téged választanak, azért, mert az alacsonyabb, vagy épp a magasabb árú szolgáltatásokat részesítik előnyben.Összegzés


A dinamikus árazás célja a szállodaiparban, hogy a folyamatos változásokat dinamikusan lekövetve, minden időpillanatban a lehető legpontosabb áron árulja a szálloda a szobáit és egyéb szolgáltatásait. Így a bevételek és a kereslet is növelhető értékes emberi erőforrás elpazarlása nélkül, miközben a vendégeink foglalási szokásait is behatóbban megismerhetjük.


Ha szeretnéd dinamikus árazással minél jobban kiaknázni a szállodádban rejlő lehetőségeket, és profitot maximalizálni, próbáld ki a RoomRaisert!RoomRaiser Csapat53 megtekintés

Comments


bottom of page